Ontstaan SACN 

Sporting Atletiekclub Neerpelt vzw (SACN) werd als eerste VAL-club boven de doopvont gehouden in het Provinciaal Instituut voor Cultuur en Sport te Neerpelt. Dit gebeurde op 6 februari 1978.
De initiatiefnemers hadden de omstandigheden mee.
Enerzijds was er de aanleg van een gloednieuwe kunststofpiste, anderzijds ging het initiatief uit van mensen die op organisatorisch en bestuurlijk vlak reeds hun sporen verdiend hadden.
Aan de basis lag immers het bestuur van VZW Sporting Neerpelt. SACN evolueerde tot een van de meest vooraanstaande clubs van Limburg en werd/wordt alom geprezen voor zijn uitstekende jeugdwerking. De blauw-wit-rood gevlekte SACN-truitjes zijn sedertdien niet meer weg te denken uit het Limburgse en zelfs nationale atletieklandschap.

Door de jaren heen
Door de hoogtes en laagtes, die onze club kende, werd SACN een vereniging waar het goed is te vertoeven.
In een van onze hoogteperiodes hadden we een tiental jaren geleden een 300 atleten in onze rangen. Door de jaren heen heeft SACN talrijke Belgische en Limburgse kampioenen afgeleverd, meer dan 250 (!), maar ook de recreant werd bij onze club zeker nooit verwaarloosd. En zo evolueerde SACN tot de club die we nu zijn .
Wij zijn op dit moment de 4de club van Limburg wat het aantal atleten betreft, iets meer dan 350 SACN-ers, en we groeien nog! Maar als je kijkt naar de uitgebouwde structuren, op bestuursvlak en op sportief vlak, en het aantal trainingsdagen dat SACN onder begeleiding training geeft, dan zijn we de absolute nr. 1.
 

Veel heeft de filosofie van SACN bijgedragen aan het goede gevoel bij deze club te horen. Op dit ogenblik behoort SACN, onder leiding van onze voorzitter, tot de middelgrote Limburgse clubs. Jaarlijks hoogtepunt is dan ook de veldloop die nu weer plaatsvindt in onze thuisbasis Sportcentrum Dommelhof, met de naam uit de beginjaren van onze eerste veldlopen : "De Dommelloop".
Ook organisatorisch hebben we  de draad weer opgenomen met de organisatie van meerdere  meetings in het Dommelhof, waar we weer kunnen beschikken over een van de betere 8-baanspistes van Belgie.