Zon

Tips om aandoeningen bij (heel) warm weer te voorkomen:

1 Bescherming tegen de zon.
Pas je kleding aan: draag lichte, ademende kledij, helder van kleur. Wissel geregeld van shirt. Een pet houdt het hoofd koel en beschermt gezicht en nek tegen verbranding. Tegen de felle schittering van de zon zijn een zonnebril of donkere contactlenzen geen overbodige luxe. De huid kan het best beschermd worden met een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor.
2 Voldoende vocht - geen alcohol!
Zorg ervoor voldoende te drinken en drink voor je dorst hebt. Water is de beste dorstlesser. Vermijd alcoholische dranken en cafeïnehoudende dranken (koffie, thee), want deze verergeren de gevolgen van hitte.
3 Mineralen en koolhydraten aanvullen
Bij langere trainingsperioden en tijdens wedstrijden is het verstandig om niet alleen het vocht, maar ook de mineralen en koolhydraten aan te vullen. Isotone dranken zijn hiervoor uitstekend geschikt.
4 Geen zouttabletten
Vroeger werden zouttabletten soms aanbevolen op warme, hete wedstrijddagen. Doe dit echter niet. Hoewel het juist is dat zweet zout bevat, is het gebruiken van zouttabletten vergelijkbaar met het drinken van zeewater als je dorst hebt. Het verergert het probleem alleen maar. Drink voldoende en vul het verlies van zouten aan met het natuurlijke zout in je voeding.
5 Kans op herhaling
Mensen die in het verleden problemen met de warmte hebben gehad, lopen een groter risico op een herhaling en doen er verstandig aan om activiteiten in de zon tot een minimum te beperken.
6 Dus:
Ook bij warm weer kun je blijven sporten, maar gebruik je verstand en pas je inspanning aan de omstandigheden aan!