Dagboek Louis (corona)

3 april: wat mij de laatste dagen wel opvalt, en mij niet alleen, is dat de mensen die je tegenkomt allemaal 'goedendag' zeggen. Voor corona kwam ik dikwijls mensen tegen die me straal negeerden, ook al zei ik vriendelijk: 'Goeiedag!' Toch een positief puntje van corona: de mensen beginnen te merken dat ze toch ook andere mensen nodig hebben om te overleven.
We sterven nog niet meteen uit: de wereldbevolking blijft groeien, elke dag komen er 350 000 baby's bij. En er sterven nu per dag 160 000 mensen wereldwijd, plus dan nog eens 5000 extra doden door corona.
En voor alle werkmensen onder ons die nu noodgedwongen thuis zitten: zo voelt pensioen dus aan!

4 april: welke wereld krijgen we na corona? Er is geen 'na corona'! Er is alleen een tijdlijn voor corona en erna. Als alle maatregelen die er nu zijn 12 maanden duren, dan zijn we (de Belgische staat en wij allemaal) failliet. Dus tussen nu en april 2021 moeten de maatregelen versoepeld worden, er is gewoon geen andere keuze! Daardoor zullen we in een heel andere samenleving terechtkomen: lichamelijke contacten worden afgeraden, er wordt in de zorgsector soepeler omgesprongen met leven en we zien wel en laten leven met de uiterste verzorging. Er zal nog meer gevraagd worden (financieel) van de mensen om ons huidige welzijnssysteem enigszins in stand te houden. We zullen met zijn allen moeten accepteren dat er nog altijd dagelijks doden te betreuren zijn door dit virus. Zweden heeft dit nu al aan de hand (zij kiezen hiervoor): geen maatregelen en dan kijken waar het schip strandt. Op dit moment betekent dat: 358 doden, maar ze zijn er wel van overtuigd dat er duizenden doden kunnen gaan vallen in hun land. Grote bijeenkomsten, waar mensen dicht tegen elkaar staan, zoals bij voetbal, concerten, enz., wat gebeurt daarmee? En zo zijn er tal van items die we met zijn allen kunnen aanbrengen en bespreken. We kunnen er lang en breed over filosoferen, maar hoe het echt zal zijn, dat kunnen we nu nog niet inschatten. Waar het zeker op neerkomt: wij kunnen met z'n allen nog heel veel stapjes terugzetten voor het zover komt dat we elke dag een boterham met gelei moeten gaan eten. En elke stap terug doet (een beetje) pijn, ik weet het wel. De meeste mensen hebben er geen erg in dat wij zo ongeveer op het beste plekje van de wereldbol leven! En dit op alle gebied: werkzekerheid, welzijnszorg, temperatuur, natuur, geen grote rampen (overstromingen, aardbevingen), levenskwaliteit, medezeggenschap in onze democratie, gezondheidszorg, scholingsgraad van de jeugd, enz.
Zoals een andere grote filosoof al zei: 'Geniet van de kleine dingen (en dat is geen wereldreis maken)'.

5 april: België telt nu 1447 doden, aantal besmettingen: 19651 /Nederland: 1656 doden / Zweden: 373 doden, aantal besmettingen: 6443 / USA: 8026 doden / Italië: 15362 doden / wereldwijd: 65174 doden...
Vandaag een extra rustdag ingebouwd, toch rondje gaan fietsen (30 km). Het was prachtig weer: azuurblauwe lucht en een graadje of 18, wat wil je nog meer? Nog een pluspuntje in deze coronatijden: je fietst nu over zo goed als autoloze wegen.
Gisteren een mailtje verstuurd naar een gedeelte van onze clubgenoten om te vragen hoe het ermee was. De antwoorden die ik terugkreeg waren allemaal heel hoopvol, nergens persoonlijke problemen met het coronavirus. Bijna iedereen was bezig met het opknappen van klusjes die waren blijven liggen. Wat dan ook opvalt als je nu door de straten loopt, bijna overal ligt het voortuintje er netjes bij: gras gemaaid en onkruid geplukt. Weer een positief punt in deze coronacrisis.
In China zijn er ondertussen toch weer nieuwe besmettingen vastgesteld. Als je het wereldwijd bekijkt, dan sterft ongeveer 9 % van degenen die besmet zijn.
Zolang ik een uur kan sporten, heb ik geen corona (daar ga ik tenminste van uit) of, zoals mijn huisdokter zei: 'Zolang je nog loopt, ben je niet dood!'

Wordt vervolgd...