Dagboek Louis 13

17 april: IJsland versoepelt vanaf 4 mei de maatregelen! In Groot-Brittannië worden meer dan 12 000 coronadoden geteld. Voor de derde dag op rij is een recordaantal mensen in de VS gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn er daar 4419 doden geregistreerd. Er zijn nu 34 000 coronaoverlijdens in de VS.
Mijn persoonlijke mening: als de Amerikanen bij de volgende verkiezingen opnieuw voor Trump kiezen, verdienen ze ook geen andere (betere) president! Voor wie het allemaal een beetje volgt: deze windhaan is aan het doordraaien!
Groepsimmuniteit is nog veraf en dat maakt een exit uit de lockdown lastiger. Dat is geen titel om vrolijk van te worden. Dat betekent dat we nog lang de 1,5 m-grens zullen moeten handhaven. Stel dat we weer mogen trainen, dan hebben we een veld nodig van 150 m op 150 m om 100 atleten te laten stilstaan, dus dat is onmogelijk. Zelfs met maar de helft van dat aantal atleten is dit niet haalbaar. De enige mogelijkheid die ik nu zie is dat we alleen nog kunnen trainen in heel kleine groepjes van 10 of minder atleten en alleen met die atleten die de zelfdiscipline hebben om afstand van elkaar te houden. Dit zie ik dan ook alleen maar gebeuren vanaf de cadetten. Hopelijk komen er ook andere oplossingen, zoals trainen met mondmaskertjes en zo.
Spanje heeft een lichte versoepeling doorgevoerd op 15 april. De laatste twee dagen is er een recordaantal ziekenhuisopnames (meer dan 6000 per dag) en doden (ze overschrijden de kaap van de 20 000 coronadoden).

18 april: ben een uurtje gaan lopen, een kleine 10 km. Het wordt een beetje saai, omdat ik van huis uit vertrek: de eerste en de laatste 4 km zijn hetzelfde, elke keer opnieuw. Als ik op andere boswegeltjes wil gaan lopen, worden het duurloopjes van 11, 12, 13, 14, 15, 16 of meer kilometers.
Wereldwijd overschrijden we nu de kaap van de 125 000 coronadoden. België komt de top zes binnen: 5453 doden. Ook in ons land: 290 nieuwe overlijdens, maar minder mensen in het ziekenhuis.

Hoe dom kun je zijn? Het gebeurde waarschijnlijk met de beste bedoelingen, maar ook dat kan vreselijke gevolgen hebben. Donderdagavond werd geklapt voor de zorgverleners in het Verenigd Koninkrijk, maar de beelden van het applaus op een propvolle brug in het centrum van Londen worden op ongeloof onthaald. "Deze mensen zijn er de oorzaak van dat er de komende weken nog duizenden mensen zullen sterven aan het coronavirus." En: "Wat is er toch aan de hand met deze mensen? Covidioten!"

Denemarken versoepelt maatregelen (tot nu toe 336 coronadoden). Samenkomsten zijn nog verboden tot 11 mei.

Wordt vervolgd...