Dagboek Louis 16

24 april: dikbuikindianen op een smal renfietsje, dat is geen gezicht! Renfietspakjes zijn bedoeld voor sportieve mensen met een sportlichaam.

Krantenkoppen
"België nog ver van groepsimmuniteit (slechts 3 % is immuun op dit moment)"
"Aantal doden door coronavirus in Spanje stijgt boven de 22 000"
"Spaanse parlement keurt verlenging noodtoestand goed"
"Duitse bondskanselier Merkel waarschuwt: 'Nog maar aan begin pandemie'"
"Amerikaanse president Trump raadt Georgia aan om economie niet te snel op te starten"
"De Belgische coronacijfers door de ogen van de buitenlandse pers: 'De rapportering is bijna te eerlijk'"

Olympische Spelen Antwerpen 1920 (100 jaar geleden): de polsstokkers waren ook echte helden, ze sprongen toen ook al 4,10 meter en dit zonder valmat! (foto Telenet)

USA gaat over de grens van 50 000 coronadoden. Italië heeft meer dan 25 000 coronadoden. UK, Spanje en Frankrijk hebben de kaap van 20 000 doden overschreden. Wereldwijd staat de teller nu op 190 842 doden...

Vandaag weer 1 u 30' gelopen op deze mooie zomerdag!

25 april: de nieuwe maatregelen zijn bekend!
4 mei: voor SACN blijft alles zoals het is. Je mag in open lucht sporten (tennis, atletiek, vissen, golfen...), wandelen, fietsen, enz. met maximaal twee personen die niet onder je dak wonen. De 'social distancing' (1,5 m-regel) moet ook hier gerespecteerd worden, want vier op de tien besmette personen voelen amper iets van het virus.
18 mei: voor SACN zijn er mogelijkheden, of niet?
Ontspanning en beweging buiten: mogelijk mag je met meer dan twee personen (die niet onder je dak wonen) gaan sporten in de open lucht. Voor groepssporten zal trainen in open lucht opnieuw toegestaan zijn als: 
- het om een erkende sportclub gaat (SACN: oké)
- er een trainer aanwezig is (SACN: oké)
- social distancing gerespecteerd wordt (1,5 meter-regel)

Wat zijn nu de mogelijkheden en vragen bij SACN? Eerst moet de Dommelhofsporthal opengaan, natuurlijk! Voor scholen en dus ook voor trainingen. De kleuterscholen blijven dicht, dus SACN ook voor kangoeroes (zeker) en benjamins? Geven we in eerste instantie aan alle andere groepen wel weer training?
Maximaal 10 leerlingen/atleten per groep: als we aan groepjes van 10 training geven, kunnen we alleen in het beste geval tweedejaarspupillen en de miniemen komen laten trainen. Wat dan met de cadetten? Voor al onze loopgroepen wordt het moeilijk, ook voor de jeugdtrainingen: 1,5 m afstand is oké als je stilstaat of naast elkaar loopt, maar loop je achter iemand aan, dan moet je minstens 4 m afstand houden omdat er in de slipstream van de loper voor jou virusdruppeltjes kunnen zitten. Als je in de buurt bent van iemand die niest zonder iets voor zijn/haar mond te houden, kan je best verder dan 8 m uit de buurt zijn (niesdruppels vliegen tot 8 m weg!).
Elke leerling vanaf 12 jaar moet een mondmasker dragen, maar met mondmaskers sporten is in mijn ogen geen haalbare kaart. Ook experts melden dat wedstrijdsporten met mondmaskers geen optie is. Alle leerkrachten (SACN-trainers) moeten een mondmasker dragen. Er mogen maximaal evenveel leerlingen in de toiletten zijn als er wasbekkens zijn. In Dommelhof zouden er dat dan 2-3 zijn.
Welke trainers stellen zich deze maand (mei) nog/al beschikbaar? Hoe kunnen we de 1,5 m-regel laten respecteren door ouders, atleten en trainers? Kan de verantwoordelijkheid voor een besmetting bij SACN gelegd worden? Wat met 'oudere' trainers? 'Oud' is relatief, dat weet ik wel, maar toch!

Ten vroegste 8 juni: deze fase wordt nog volop onderzocht. De concrete maatregelen die van kracht zullen zijn vanaf fase 3 liggen dus minder duidelijk vast dan die van fase 1a, 1b en 2. In grote lijnen geeft de overheid wel onderstaand toekomstperspectief mee:
Reizen, pretparken, zomerkampen... Er is de mogelijkheid om jeugdkampen en zomerkampen te laten doorgaan, dat is realistisch in deze fase. Tegen eind mei wil de regering een antwoord op deze vraag geformuleerd hebben. Worden mogelijk ook opnieuw toegestaan: naar het buitenland reizen of een meerdaags tripje in eigen land maken. Ook stages kunnen weer mogelijk worden.
SACN: wat met het zomerkamp voor onze jeugd?

Zoals je ziet: nog veel vragen en onduidelijkheden, maar het SACN-bestuur werkt eraan!

Wordt vervolgd...